Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Get Adobe Flash player

Aktualności

Napisali o nas

Poniżej prezentujemy echa zrealizowanego Projektu Współpracy, którego efektem jest Szlak Kulinarny Ponidzia i Powiśla:

http://www.youtube.com/watch?v=EcId1g6JRMI&list=UUTT7wlQB_2jFEXP-DG98Vmw

 

„Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla” powstał z inicjatywy Małgorzaty Donoch, znanej na Ponidziu działaczki obywatelskiej, aktywnej w lokalnych grupach działania, pomysłodawczyni wielu wartościowych projektów promujących region i jego kulturę. W tym kulturę i tradycje kuchni ludowej. To dzięki niej, w dniach od 4 do 6 października, odbyło się Seminarium Wyjazdowe „Szlak Kulinarny Ponidzia i Powiśla”, w udziałem dziennikarzy z cale Polski, przewodników i przedstawicieli firm turystycznych. Wszyscy oni otrzymali na pamiątkę... „Pamiętnik”. Smakowitą broszurę z tekstem Stanisława M. Przybyszewskiego zredagował Hubert Przybyszewski, a zilustrował Stanisław Przodo. Autorami prezentowanych przepisów są dwadzieścia cztery osoby, miłośnicy i propagatorzywalorów kuchni ponidziańskiej i powislańskiej. W tym gronie znaleźli się znani nam osobiście: Barbara Kapusta, Wanda Chlastawa, Teresa Sowula, Stefan Raś, Tadeusz Ura. Aby nie przynudzać, bo język niecierpliwy, wymienimy nazwy tylko co poniektórych smakowitych potraw, spośród 43 przedstawionych. Zapewniamy, że wszystkie albo prawie wszystkie, ze względu na ograniczona pojemności żołądków mięliśmy okazję i wielką przyjemność spróbować. Degustowaliśmy także mnóstwo innych smakowitości, które mamy nadzieję, znajdą się w następnym opracowaniu. Namawiamy serdecznie, bo – co zdradziła Małgorzata Donoch – wciąż archiwizuje ona starodawne przepisy i czyni starania o nadanie im rangi produktu regionalnego. A teraz – wreszcie – co w treści? Smaczności nad smacznościami: karkówka faszerowana śliwkami damachami, serwowana z przepyszną nalewką pani Basi, również z damaszek, sielecki tort marchewkowy, pierożki z fasola i boczkiem, strojcowskie zawijoki z kartofli, mniszkowy miód wełecki, pączki z Widuchowy, słynne już dzionie wiślickie, pirogi (nie pierogi) zalipskie, uraczek o tajemniczej nieco nazwie, udka z gęsi siesławickiej, wędzony karp królewski z Wójczy, żabieckie gały. I dużo, dużo innych nie mniej smacznych i atrakcyjnych. Warto wspomnieć o towarzyszącym konsumpcji napitkom: winie gronowym "Herbowym” z prywatnej winnicy Jacka Tarkowskiego, nalewkach Teresy Sowuli, winie morawiańskim ze skansenu Stefana Rasia, anyżówce zdrojowej, czy przednim winie czereśniowym spod Kapturowej Góry. Wielkie szczęście, że coraz więcej restauracji, gościńców, pensjonatów a nawet sanatoriów ma w swoim menu te przepyszne potrawy i napoje, stworzone z najlepszych lojalnych produktów i silnie osadzone w kulturze ludowej.

Czytaj wiecej: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/lektura_palce_lizac_pamietnik_kulinarny_ponidzia_i_powisla_284011.html

 

To, ze spuścizna kulinarna naszego kraju obfituje w smaki niezwykłe, nie muszę chyba nikogo przekonywać. Jednak jeśli ktoś nie do końca wierzy w to stwierdzenie, to postaram się go o tym przekonać.

Każdy z regionów naszego pięknego kraju może poszczycić się bogactwem smaków. Są wśród nich nie tylko czyste i ekologiczne „dary ziemi”, ale też przyrządzane – za sprawą członkiń Kół Gospodyń Wiejskich – proste, pożywne, zdrowe i przede wszystkim smaczne potrawy. Część z nich jest skomplikowana w recepturze, inne – dość łatwe i proste w przygotowaniu. Do tych ostatnich zaliczyć należy „Grądzkie Blachorze”, które przyszło mi niedawno próbować podczas podróży kulinarnej przez Ponidzie i Powiśle.
Potrawy tej można spróbować w Małopolsce, w Grądach, wsi znajdującej się w granicach administracyjnych gminy Mędrzechów, w powiecie dąbrowskim.
- Tradycja ich przyrządzania jest bardzo długa i jak sadzę sięga początków poprzedniego wieku. Na pewno ma związek z pojawieniem się sody oczyszczonej w wiejskiej kuchni, jednego ze składników potrawy – wyjaśnia Katarzyna Machaj – Chmura, dyrektorka przedszkola w Grądach i członkini tamtejszego KGW.
Co ciekawe, wszystkie składniki są ogólnodostępne, tak więc wyrobienie „blachorzy” nie przysparza żadnych problemów grądzkim gospodyniom.
- Do ich przygotowania potrzebny jest 1. kilogram mąki pszennej, wyprodukowanej z własnego zboża i zmielonej we młynie w Żelichowie, w sąsiedniej gminie Gręboszów. Nie wolno zapomnieć o kwaśnym mleku wyrabianym z mleka krów utrzymywanych we własnym gospodarstwie bądź innych członkiń naszego koła, sodzie oczyszczonej i dużym jajku od kury – wyjaśnia.
Mamy składniki, a więc teraz przystąpić należy do wyrobienia ciasta, z którego powstanie grądzki przysmak.

 

alt

- Mąkę mieszamy z kwaśnym mlekiem ilości około 1,5 litra (najlepsze jest to od krów rasy biało – czarnej). Następnie dodajemy jajko oraz nieco więcej niż ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Wyrabiamy ciasto, a ż jego konsystencja będzie na tyle elastyczna, że pozwoli na swobodne wałkowanie. Wałkujemy jeden solidny kęs ciasta, następnie dzielimy go w poprzek na mniejsze części, które ugniatamy na mniejsze placki. Tak powstałe kawałki kładziemy na rozgrzaną blachę. „Blachorze” pieką się na tyle ile potrzeba, ale od czasu do czasu warto sprawdzić czy nie są już gotowe – relacjonuje Ewa Cholewa, kierownik filii Gminnej Biblioteki Publicznej w Grądach.
Każdy zapewne ma swoją metodę na sprawdzenie czy placki są już gotowe, jednak warto skonfrontować ją ze sposobem grądzkich gospodyń, które stukają w nie palcem. Jeśli placki wydają odgłos suchego drzewa to znaczy, że są upieczone.
- Najczęściej podajemy je zamiast chleba, z prawdziwym masłem, miodem, domowymi konfiturami lub według indywidualnych upodobań. Najlepsze są prosto z blachy, jeszcze ciepłe. Ale warto tez zapamiętać, że świetnie smakują wystudzone – dodała.
Summa summarum, jeśli najbliższe plany wyjazdowe do Grądów nas nie zaprowadzą, to warto spróbować tamtejszy przysmak przygotować w zaciszu własnej kuchni (nawet gdy posiadamy jedynie kuchnię gazową lub elektryczną. Wtedy też najważniejszym atrybutem staje się nagrzana blacha).
A więc do dzieła i smacznego! 

Czytaj więcej: http://www.polskajestpiekna.eu/index.php/regionalne-smaki/452-poprobujcie-grdzkich-blachorzy

 

 

09.10.2013  Autor: Edyta Ruszkowska Polska posiada bogate dziedzictwo kulinarne. Złożyło się na to zarówno zróżnicowanie regionalne kraju, jak i jego historia oraz wpływy kultur krajów sąsiednich. O bogactwie tym niestety często zapominamy. Stąd pomysł na stworzenie dla turystów "Szlaku kulinarnego Ponidzia i Powiśla", gdzie prezentowane są miejsca, w których można spróbować regionalnych produktów i potraw, pochodzących z gospodarstw agroturystycznych oraz niewielkich firm, zajmujących się produkcją żywności tradycyjnymi metodami. Na "Szlaku kulinarnym Ponidzia i Powiśla" możemy degustować produkty lokalne, takie jak: miód wełecki, zupę czosnkową, pączki z Widuchowy, wędliny z pieca chlebowego, galus, kaszankę-szarbiankę czy dżem z marchwi. Na szlaku kulinarnym spróbujemy tez wina czereśniowego i morawiańskiego, anyżówki, śliwowicy. Szlak obejmuje Busko-Zdrój, Solec-Zdrój, Stopnicę, Pacanów i Europejskie Centrum Bajki, gminę Czarnocin ze zborem ariańskim, Opatowiec, Skansen Wsi Polskiej Morawiany, malowaną wieś, czyli Zalipie i Wiślicę. Na bazie szlaku kulinarnego z inicjatywy Małgorzaty Donoch powstał „Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla". Autorami przepisów są miłośnicy i propagatorzy walorów kuchni ponidziańskiej i powislańskiej. Produkty lokalne, regionalne i ekologiczne wytwarzane są głównie na małą skalę. Coraz częściej wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywa w państwach Unii Europejskiej znaczącą rolę. Klienci chętnie kupują produkty bardzo wysokiej jakości, które jednocześnie charakteryzują się tradycyjną metodą produkcji. Produkt lokalny, regionalny i tradycyjny jest szansą dla małych społeczności i staje się coraz większą atrakcją dla konsumentów.

 

 Czytaj więcej: http://niewidomi.wrota-swietokrzyskie.pl/pik.kielce.pl/-/asset_publisher/8CmHc8Qrdpd1/content/szlak-kulinarny-ponidzia-i-powisla;jsessionid=FC47446E0C83822080386CC1E5A175EF.wrota25

Ponidziańska turystyka kulinarna

Zakończył się właśnie pierwszy etap projektu "Festiwal Smaków". Efektem czteroletniej pracy, wyszukiwania i promowania kulinarnych produktów regionalnych jest Szlak Kulinarny Ponidzia i Powiśla. Konferencja podsumowująca projekt trzech Lokalnych Grup Działania odbyła się 8 maja w Buskim Samorządowym Centrum Kultury.

Dziś jedzenie w podróży przestaje być tylko dodatkiem, a staje się często celem samym w sobie. Dobra kuchnia to magnes na turystów podążających za nowymi wrażeniami smakowymi oraz powrotem do tradycji.

Szlak Kulinarny Ponidzia i Powiśla powstał dzięki współpracy trzech Lokalnych Grup Działania "Słoneczny Lider", "G5" oraz "Perły Ponidzia". Wynikiem pracy jest zidentyfikowanie przepisów charakterystycznych dla tego regionu oraz zebranie ich w "Pamiętniku kulinarnym Ponidzia i Powiśla". W miejscu, w którym nie istniało praktycznie żadne piśmiennictwo dotyczące kulinariów udało się opracować pierwszą taką publikację. Wszystko przy intensywnej współpracy LGD oraz restauratów, przetwórców i Kół Gospodyń Wiejskich. Szlak obejmuje 46 produktówipotraw m.in. czosnek wójczańsko - wełecki, truskawka faworytka, wino spod Kapturowej Góry, szynka z Broniny, gęś siesławska, pączek z Widuchowy, buncok strzałkowski, pierogi z Zalipia, nadwiślański ogórek oraz inne lokalne i ekologiczne produkty wytwarzane na małą skalę.Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Ponidzia i Powiśla jest wciąż dopracowywana. Wkrótce powstanie strona internetowa dotycząca szlaku oraz mapa miejsc, w których będzie można degustować ponidziańskie i powiślańskie specjały.Szlaki kulinarne są w naszym kraju nowością i powstają od zaledwie kilku lat, choć na świecie już dawno dostrzeżono potencjał drzemiący w dziedzictwie kulinarnym. Przed trzema współpracującymi Lokalnymi Grupami Działania stoi więc nie lada wyzwanie komercjalizacji szlaku. Wypromowanie i przekonanie turysty, by przez kulinaria dotknął  naszej unikatowej ponidziańskiej i powiślańskiej tradycji, historii oraz kultury.

Źródło: http://www.bsck.busko.pl/pl/


Na szlaku do syta

Na Ponidziu i Powiślu powstał „Szlak Kulinarny” - wyjątkowy produkt turystyczny. Wszyscy odwiedzający okolice, gdzie Nida wpada do Wisły  mają okazję skosztować wyjątkowych, tradycyjnych potraw i przy okazji poznać przebogate zasoby produktów czternastu gmin z tych okolic. Szlak Kulinarny Ponidzia i Powiśla jest efektem projektu „Festiwal Smaków” który realizowały wspólnie Lokalne Grupy Działania „Słoneczny Lider”, „G5” oraz „Perły Ponidzia”.

Efekt współpracy przerósł najśmielsze oczekiwania. Na terenie, gdzie właściwie nie istniało piśmiennictwo na temat lokalnych kulinariów, udało się zidentyfikować produkty, które funkcjonowały w ustnej tradycji. Wiele z odnalezionych potraw przetrwało wśród kobiet, które z matki na córkę przekazywały stare notatniki z przepisami. Na tłustych, wytartych  kartkach udało się odczytać przepisy kulinarne, które stały się osnową „Szlaku Kulinarnego”. Tak właśnie udało się odnaleźć strojnowskie zawijoki z ziemniaków, żabieckie gały, zolipskie pierogi. Potrawy te wyróżniają się swoją historią i smakiem, który nierozerwalnie związany jest z miejsce gdzie się narodził. Chcąc poznać te smaki koniecznie trzeba odwiedzić miejscowe gospodynie, które z chęcią przygotują dania, które żywiły wiele poprzednich pokoleń. Dotarcie do tych źródeł ułatwi wydana mapa, która zwieńczy projekt „Festiwalu Smaków”.

Lecz Szlak Kulinarny to nie tylko potrawy, to także produkty, które rodzi ponidziańska i powiślańska ziemia. Ich związek z regionem, który trwa od dziesięcioleci, a często nawet od stuleci stał się podstawą rejestracji na prestiżowej Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wpis na tą listę otwiera drogę do dalszej unijnej certyfikacji. Dzięki temu takie produkty jak czosnek wójczański, suszona damacha z Ponidzia, skalbmierskie ogórki kiszone, kiełbasa z Pacanowa, kaszanka szarbianka mają szansę konkurować z produktami o uznanej renomie z całej Europy.

Wszyscy, którzy śledzą lokalne kulinaria nie mogli nie zauważyć „Pamiętnika kulinarnego Ponidzia i Powiśla”, który również jest pokłosiem „Festiwalu Smaków. To wyjątkowe wydawnictwo utrwaliło wiele przepisów i informacji o produktach i potrawach funkcjonujących na terenie gmin: Busko – Zdrój, Wiślica, Nowy Korczyn, Solec – Zdrój, Pacanów, Stopnica, Skalbmierz, Czarnocin, Bejsce, Opatowiec, Gręboszów, Bolesław, Mędrzechów i Olesno. Osoby, które utrwaliły przedstawione w wydawnictwie produkty i potrawy mieli wiele możliwości wielokrotnie zaprezentować szerszemu gronu odbiorców to niezmierne bogactwo smaków między innymi podczas wyjazdu studyjnego dla dziennikarzy.

Nie pozostaje nic innego jak tylko wybrać się na „Szlak Kulinarny” i pozwolić sobie na odrobinę przyjemności w kontakcie z tradycyjną gastronomią Ponidzia i Powiśla.

 Aleksandra Imosa


Spotkania wyjazdowe promujące Szlak Kulinarny

Dziedzictwo kulinarne jest bardzo cennym bogactwem polskiej kuchni tradycyjnej. O bogactwie jakie posiada kuchnia polska niestety często zapominamy. Stąd pomysł na stworzenie "Szlaku kulinarnego Ponidzia i Powiśla", gdzie prezentowane są miejsca, w których można spróbować regionalnych produktów i potraw, pochodzących z gospodarstw agroturystycznych oraz niewielkich firm, zajmujących się produkcją żywności tradycyjnymi metodami.


Pasjonaci wyśmienitej kuchni, poszukujący w regionalnych przysmakach autentyczności i unikatowości, w dniach 17-19 stycznia 2014r. rozpoczęli podróż niezwykłym szlakiem kulinarnym  Ponidzia i Powiśla. To propozycja niemal unikatowa w skali kraju. To produkt, skierowany zarówno do mieszkańców regionu jak również ludzi odwiedzający region. Szlak kulinarny spełnia oczekiwania dzisiejszego turysty - turysty, który chce podróżować poza utarte szlaki i zagłębiać się w autentyczną, lokalną kulturę, który szuka tego, co unikatowe, a nie masowe, a nade wszystko chce doświadczać i „smakować”.
Wyjazd zorganizowany został w ramach projektu współpracy „Festiwal Smaków”  trzech LGD: Buskiej LGD Słoneczny Lider, LGD Stowarzyszenia „G5” oraz LGD Perły Ponidzia. Trasa wyjazdu studyjnego szlakiem kulinarnym wiodła przez punkty uczestników ww projektu współpracy oznaczonych na szlaku, gdzie uczestnicy próbowali, podziwiali i zachwycali się smakami produktów regionalnych. Kulinarnym Szlakiem Ponidzia i Powiśla podążała także Maria Ożga- uczestniczka programu kulinarnego Materchef, która próbowała, oceniała, sporządzała notatki do swojej książki kulinarnej oraz prowadziła warsztaty dotyczące analizy SWOT oferty. W wyjeździe wzięli udział sami uczestnicy projektu współpracy, których produkty biorą udział w projekcie a sami właściciele mają oznakowane miejsca ich produkcji (gospodarstwa agroturystyczne/restauracje itp.) specjalną tablicą informacyjną.
  Wyśmienitym śniadaniem na Zamku Dersława, przygotowanym przez samego  właściciela rozpoczęła się przygoda kulinarna.
Kolejnym punktem dla zwiedzających na szlaku było gospodarstwo p. Grażyny Korepty, gdzie smakowaliśmy przepyszne pączki z Widuchowy. Następnym zaplanowanym elementem wyprawy na szlaku była Winnica Zbrodzice, w której uczestnicy wyjazdu mogli zwiedzać a także kosztować tamtejszych produktów wraz z produktami ze śliwki Damachy.
W gospodarstwie Państwa Łukasików w Strzałkowie zachwycaliśmy się smakiem serów wytwarzanych tradycyjną metodą w tamtejszym gospodarstwie. Buncok strzałkowski z niedźwiedzim czosnkiem a także wiele serów z rozmaitymi dodatkami (m.in. suszonymi pomidorami i bazylią, tradycyjny, z borowikami i wiele innych) podbiły serca gości, o czym świadczył pozostawiony pusty stół.
W Zielonkach w Dworze Dziekanów uczestnicy projektu współpracy kosztowali pierogi z fasolą (Jaś korczyński). Po zjedzeniu fantastycznych pierogów nastąpiło rozdanie dyplomów za uczestnictwo na szlaku kulinarnym a także za najlepsze produkty (przyznane przez Dziennikarzy- uczestników Study Tour na szlaku w październiku 2013r.).
Sobotnia wyprawa miała swój finisz na Basenach Mineralnych w Solcu Zdroju, gdzie uczestnicy mogli skorzystać z ów atrakcji a także kosztowali potrawy i specjały tamtejszej kuchni.
Niezwykłe marchewkowe śniadanie specjalnie dla uczestników wyprawy przygotowała p. Maria Woźniak w GOK-u w Skalbmierzu, która także aktywnie reprezentuje swoje specjały i jest uczestnikiem projektu współpracy.
W  Starym Młynie w Opatowcu degustowaliśmy tamtejsze produkty lokalne.
Zakończeniem wyprawy szlakiem kulinarnym była degustacja Zalipskich pierogów a także zaplanowano zwiedzanie malowanej wsi jaką jest Zalipie.
Wyżej wymienione potrawy i napoje to tylko kilka przysmaków popularnych na  Powiślańskim i Ponidziańskim szlaku kulinarnym , które są prawdziwymi perłami tradycji, kultury i smaków tamtejszych regionów.
Szlak kulinarny jest wspólnym dziełem projektu współpracy realizowany przez Buską LGD Słoneczny Lider, LGD Stowarzyszenie „G5” i LGD Perły Ponidzia . To pomysł na promocję istniejących atrakcji turystycznych regionu, w bliskiej relacji z jego bogatą tradycją kulinarną, który idealnie wpisuje się w widoczny już w Polsce trend związany z turystyką kulinarną w Polsce.

IMG_0070.JPG

 

Zaproszenie na Szlak Kulinarny

Walczymy o Markę uznaną produktów tradycyjnych na obszarze Ponidzia i Powiśla.

Buska Lokalna Grupa Działania "Słoneczny Lider" , Stowarzyszenie "G5", Lokalna Grupa Działania "Perły Ponidzia" - partnerzy Projektu Współpracy realizują w ramach projektu PROW OŚ IV LIDER „ Festiwal Smaków" i zapraszają na Szlak Kulinarny, który wprowadzi Was w czar smaków Ponidzia i Powiśla (14 gmin, trzy powiaty - dwóch województw świętokrzyskiego, małopolskiego).

Dziś już czekają na Was smaki o różnej mocy i charakterze.

4, 5, 6 października 2013 roku odbyło się pierwsze seminarium wyjazdowe Szlakiem Kulinarnym. Wyjazd ten był skierowany do dziennikarzy, przedstawicieli biur turystycznych oraz przewodników z całego kraju (od Olsztyna po Kraków).

Trzy dniowa przygoda na szlaku Ponidzia i Powiśla, przedstawicieli różnych mediów, przyniosła potrzebę podsumowania wizyty studyjnej, ujścia emocjom smakowym i nie tylko, co w efekcie dało potrzebę organizacji konkursu w różnych kategoriach tj. słodycze, dania, trunki oraz specjalna kategoria „magiczne miejsce".
Wybory nie były łatwe, czasami produkt wygrywał jednym głosem. Barbara Tekieli - Dyrektor Stołecznego Biura Turystyki, autor wielu publikacji kulinarnych, pasjonat kuchni regionalnych dzielnie pełniła rolę przewodniczącej komisji konkursowej, ogłaszając wyniki konkursu w Stopnicy na podsumowaniu wyjazdu.

Wyniki konkursu w różnych kategoriach :

Kategoria Słodycze:

  1. Pączki z Widuchowy -Teresy Wrony,
  2. Powidła ze śliwki Damachy - Barbary Kapusty,
  3. Sielecki Dżem Marchewkowy - Marii Wożniak.

Kategoria Dania:

  1. Karkówka z sosem z Damachy,
  2. Kaczka z jabłkami z Zamku Dersława,
  3. Kopytka z marchwi z Sielca Marysi Wożniak,

Nagroda specjalna pierogi mietelskie i kasza ze śliwkami Koła Gospodyń Wiejskich - Mietel.

Kategoria Trunki:

  1. Nalewka ze śliwki Damachy Hotel Mateo,
  2. Nalewka Miętowa Teresy Sowuli z Kikowa,
  3. Wino wiśniowe ze skansenu Wsi Polskiej Morawiany – Stefana Rasia,

Nagroda specjalna dla soków Stowarzyszenia Kobiet Kreatywnych w Stopnicy

Magiczne Miejsce:

  1. Zalipie - wieś malowana,
  2. Centrum Bajki i Kuźnia Smaków Henia Góry wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich z Żabca,
  3. 3. Stary Młyn w Opatowcu Heleny i Marka Niedźwiedziów.

Nagroda Specjalna Przewodników :
Nalewka żurawinowa Koło Gospodyń Wiejskich z Żabca.

Budując partnerstwo LGD - y postawiły sobie do realizacji następujące cele w ramach projektu „Festiwal Smaków":

  1. Zwiększenie atrakcyjności oferty turystycznej na obszarze działania partnerów projektu poprzez wypracowanie w partnerstwie nowej oferty kulinarnej produktów tradycyjnych i lokalnych na Szlaku "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" - nowy innowacyjny produkt.
  2. Wzrost poziomu integracji środowisk działających w sferze turystyki na obszarze LGD partnerów projektu mierzony udziałem grup docelowych w przedsięwzięciach integracyjnych tj. udział w cyklicznych kiermaszach.
  3. Aktywizacja społeczności lokalnej poprzez: tworzenie sieci sklepików, restauracji - Sieć "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"
  4. Inicjowanie powstawania lub wprowadzania na rynek produktów i usług opartych na lokalnych zasobach tradycyjnych sektora gospodarki oraz LSR tj. Promocja dziedzictwa kulinarnego.

 

Założone rezultaty do osiągnięcia :

  1. Nowa oferta kulinarna –Szlak Kulinarny działający w Sieci Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
  2. Wzrost osób zaangażowanych w działanie na Szlaku kulinarnym.
  3. Marka uznana produktów tradycyjnych na obszarze objętym projektem.

Projekt zakładał realizację zadań:

  1. Wpisanie na listę produktów tradycyjnych min.10-ciu produktów.
  2. Podniesienie wiedzy uczestników (tj. rolników, producentów, gastronomów itp.) projektu na temat produktów tradycyjnych, regionalnych i ich wpływu na rozwój oferty turystycznej.
  3. Przygotowanie strony Internetowej dot. realizacji projektu wraz z opracowaniem logo projektu .
  4. Przygotowanie i wydanie map Internetowych, samochodowych obejmujących Szlak Kulinarny po obszarze działania partnerów.
  5. Opracowanie i wydanie książki kulinarnej produktów lokalnych na Szlaku Kulinarnym- Pamiętnik Kulinarny Ponidzia i Powiśla.
  6. Przeprowadzenie kampanii promocyjnej Szlaku Kulinarnego i produktów tradycyjnych.
  7. Study- Tour dla dziennikarzy i przedstawicieli biur turystycznych .
  8. Organizacja 4 kiermaszy produktów tradycyjnych, lokalnych itp. w każdej LGD.

Segment odbiorców projektu to: rolnicy (ekolodzy, agroturystyka), przedsiębiorcy (gastronomia, przetwórcy), młodzież (szkoły gastronomiczne, rolnicze itp.), osoby fizyczne ,stowarzyszenia i organizacje nie posiadające osobowości prawnej. Producenci produktów tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, geograficznych itp.

Projekt zostanie zakończony w 2014 roku, dziś już zapraszamy na Szlak zarchiwizowanych Produktów Kulinarnych, które czekają na Państwa.

Małgorzata Donoch- koordynator projektu

 


 Study Tour Szlakiem Kulinarnym Ponidzia i Powiśla

W dniach 4 - 6 października 2013 roku dziennikarze z prawie całej Polski, przedstawiciele biur turystycznych, przewodnicy oraz inni zaproszeni goście mieli możliwość zwiedzać i oceniać Szlak Kulinarny Ponidzia i Powiśla. Celem wyjazdu było zapoznanie się z efektami projektu „Festiwal Smaków" w ramach którego zidentyfikowano potrawy i produkty kulinarne z 3 powiatów i 14 gmin województwa świętokrzyskiego i małopolskiego. Uczestnicy poza licznymi atrakcjami zapoznali się ze specjałami kulinarnymi Ponidzia i Powiśla takimi jak: miód wełecki, zupa czosnkowa, pączki z Widuchowy, sielecki torcik marchewkowy i wiele innych.

 


Konkurs "Malowana Chata"

02.06.2013 r. w Zalipiu, niewielkiej wiosce na terenie Powiśla Dąbrowskiego odbył się 50 Jubileuszowy Konkurs „Malowana Chata". Organizowany jest on co roku w pierwszą niedzielę po Bożym Ciele, by kontynuować tradycję malowania wiejskich domów. Przed publicznością zgromadzoną przy Domu Malarek zaprezentowały się „Promyki Krakowa", „Art Event Band", tarnowski chór „Gos.pl", cygański zespół „Kałe Jakha" oraz zespół rockowy „Suchy Chleb Dla Konia". Gwiazdą wieczoru był kabaret „KaŁaMaSz" – wystąpili w nim aktorzy z serialu „Ranczo". Wieczór zakończyła zabawa taneczna. W tym roku „Malowana Chata" odbywała się razem ze 'Świętem Truskawki".
Imprezie towarzyszył kiermasz kulinarny „Festiwal Smaków", gdzie stoiska wystawiennicze zaprezentowały Lokalne Grupy Działania: Buska Lokalna Grupa Działania „Słoneczny Lider", Stowarzyszenie "G5" oraz Lokalna Grupa Działania "Perły Ponidzia". Zwiedzający mogli skosztować tu potrawy prezentowane w Pamiętniku Kulinarnym Ponidzia i Powiśla.

 


Pamiętnik Kulinarny Ponidzia i Powiśla

Nasz region wzbogacił się o nową publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pt. „Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla". Znalazło się w niej około 50 lokalnych przepisów z obszaru 14 gmin.

Smakosz może wybierać od truskawkowych placków pieczonych z „Faworytki" poprzez „Grądzkie Blachorze", jak i Karkówkę faszerowaną śliwkami przy karafce „Damaszki", aż na „Żabieckich Gałach" kończąc. Ilustracje wykonał Stanisław Przodo, wstęp napisała Grażyna Buske. Wszystko razem okraszone jest wspomnieniami rodziny Stanisława Przybyszewskiego. Cofamy się więc o sto lat z okładem. Podróżujemy rowerem od Kielc poprzez Chmielnik, Busko, Solec, Wiślicę, Nowy Korczyn, Zalipie, Skalbmierz i Pacanów, poznając przy tym zwyczaje, obrzędy i potrawy miejscowej ludności.

Nie podobna jednak rozkoszować się tym „naftalinowym" światem tylko poprzez zmysł wzroku, należy pobudzić także powonienie oraz smak. Właśnie temu służy powyższa publikacja. „Poznajmy nasz kraj!" nie poprzez bierne czytelnictwo, najlepiej zakasać rękawy i spróbować „upichcić coś nie coś!". Dla tych najbardziej leniwych podano kontakty, gdzie można skosztować poszczególnych potraw.

Publikacja jest efektem współpracy Lokalnych Grup Działań: „Słonecznego Lidera", Stowarzyszenia „G5" oraz „Pereł Ponidzia". Grupy te zacieśniają kontakty mieszkańców gmin w różnych dziedzinach życia. Jako, że najbliżej do serca dociera się przez żołądek - regionalne kulinaria mają spełnić to zadanie – ROZKOSZUJMY SIĘ SWYM DZIEDZICTWEM!

Publikację można otrzymać bezpłatnie w:
Słoneczny Lider - Ul. Partyzantów 22, 28-100 Busko – Zdrój tel. 41 378 7177
Stowarzyszenie „G5" – ul. Słupska 31, 28-133 Pacanów tel. 41 376 5482
Perły Ponidzia - ul. ppor. Sokoła 19, 28-530 Skalbmierz tel. 41 352 9077
Centrum Informacji Turystycznej – al. Mickiewicza 22, 28-100 Busko – Zdrój tel. 41 370 1022

Pamiętnik kulinarny

 


 

Festiwal Smaków za nami

W ramach projektu współpracy „Festiwal Samków” 1 kwietnia 2012r. w Buskim Samorządowym Centrum Kultury,  zorganizowanym wspólnie przez: LGD Stowarzyszenie „G5”, Buską Lokalną Grupę Działania „Słoneczny Lider” oraz LGD „Perły Ponidzia”, zaprezentowano ponad 40 potraw lokalnych oraz produktów tradycyjnych. Do konkursu stanęli wystawcy ze Świętokrzyskiego oraz Małopolski (Busko – Zdrój, Nowy Korczyn, Stopnica, Solec – Zdrój, Pacanów, Wiślica, Bolesław, Gręboszów, Mędrzechów, Olesno, Czarnocin, Skalbmierz, Bejsce, Opatowiec). Oprawę muzyczną imprezy zapewnił zespół „Bez nazwy” z Pińczowa.

Celem tego konkursu jest identyfikacja i promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie Buskiej Lokalnej Grupy Działania stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych. Konkurs miał za zadanie wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie doprowadzenie do powstania rynku produktów wysokiej jakości.
Kapitułę Konkursową stanowiły: Barbara Kubiec – Govender – przewodnicząca, Elżbieta Szot – Radziszewska, Teresa Wąsik, Alicja Stępień, Grażyna Poloczek, Magdalena Gdowska, osoby zajmujące się w Urzędzie Marszałkowskim promocją produktów regionalnych, etnografowie. Kapituła oceniała zgłoszone produkty i potrawy według następujących kryteriów:
- „pierwsze wrażenie” – wygląd, estetyka, sposób prezentacji, opakowanie
- nazwa – czy jest nazwą historyczną, ludową, regionalną
- opis produktu – tradycja, historia, związek z regionem
- walory smakowe
- surowce – czy produkt wytwarzany jest z wykorzystaniem lokalnych surowców, czy jest możliwość identyfikacji pochodzenia poszczególnych składników od momentu powstania w gospodarstwie rolnym aż do końcowego produktu.

Swoje propozycje kulinarne przedstawiały:

BUSKA LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA „SŁONECZNY LIDER”
1.„Uzdrowisko Busko – Zdrój” SA – Naturalna Woda Mineralna Buskowianka Zdrój
2.Zamek Dersława. Restauracja Gościniec – Kaczka pieczona jabłkiem obłożona z Zamku Dersława Restauracji Gościniec wg receptury babci Jadzi
3.Artur Fodymski – Schab wędzony
4.Gospodarstwo Agroturystyczne „U Damiana” Damian Galus – „Wino spod Kapturowej Góry”
5.Gospodarstwo Agroturystyczne „Brzoskwiniowy Sad” Grażyna Korepta – Siesławicka Gęś
6.Kula Józef – Miód z Wełcza (mniszkowy i wielokwiatowy)
7.Koło Gospodyń Wiejskich w Wełczu – Czosnek z Wełcza i Wełecka zupa czosnkowa
8.Piotr Jastrząb – Szynka z Broniny
9.Stowarzyszenie Agroturystyczne i Turystyki Wiejskiej „Relax” – Anyżówka Zdrojowa
10.Jacek Tarkowski Winnica Zbrodzice – Wino Gronowe Herbowe
11.Maria Szczukiewicz – Chrzan na święconkę
12.Hotel „Pod Świerkiem” T. Ura, V. Ura, M. Ura – Pyrz – Uraczek
13.Teresa Wrona – Pączki z Widuchowy

STOWARZYSZENIE „G5”
1.Halina Abratańska – Dzianie
2.Uzdrowisko Solec – Zdrój Sp. z o.o. – Wędzony Karp Królewski z Wójczy
3.Stowarzyszenie „Żabieckie Powiślanki” – Żabieckie Gały
4.Teresa Łukasik – Buncok strzałkowski z niedźwiedzim czosnkiem
5.Eleonora Bąk – Oponki ziemniaczane
6.Dom Kultury Heńka Góry – gospodarstwo agroturystyczne – Kiełbasa z rodu „Góry”
7.Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Kików – Chleb z Perłowym Jasiem
8.Hotel Mateo Barbara Kapusta – Śliwka Damacha – karkówka
9.Gmina Nowy Korczyn – Pierożki drożdżowe z Perłowym Jasiem
10.Teresa Sowula – Nalewka Królewska

LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA „PERŁY PONIDZIA”
1.Koło Gospodyń Wiejskich w Boszczynku – Swojski wek
2.Spółdzielnia Producentów Warzyw i Owoców „SIELEC” – Sielecki dżem marchewkowy
3.Michał i Zdzisława Sterna – Galas – sos śliwkowy
4.Koło Gospodyń Wiejskich w Szarbii Zwierzynieckiej – Kaszanka – szarbianka
5.Agata Jackiewicz – Napój  alkoholowy owocowy – nalewka z bzu czarnego
6.Helena Niedźwiedź Restauracja „W Starym Młynie” – Pierogi z fasolą  i boczkiem
7.Koło Gospodyń  Wiejskich z Sielca Koloni – Sielecki torcik marchewkowy
8.PPHU FULAR Spółka Jawna – Wędliny  z chlebowego pieca
9.Raś Stefan – napój  alkoholowy owocowy – wino  morawiańskie
10.Koło Gospodyń Wiejskich w Drożejowicach – Skalbmierskie  ogórki kiszone
11.Koło Gospodyń Wiejskich  Samocice – Galycyjska  Grochówka z Mięsiwem Wieprzowym
12.Danuta i Tadeusz Zawodny Gospodarstwo rolne pasieczne – Gręboszowski  Miód Wielokwiatowy
13.Bogdan i Stanisław Łysik Przetwórstwo owocowo – warzywne – „Vitkanex” – Nadwiślański Ogórek Konserwowy z Kanny
14.Krystyna Mamulska – Pomarańczowo – kawowa nalewka z Mędrzechowa
15.Koło Gospodyń Wiejskich  Strojców – Strojcowskie Zawijoki z Ziemniaków
16.Wanda Chlastawa Dom Malarek w Zalipiu – Zolipskie  Pirogi
17.Anna i Marcin Kapłon F.H.U „Gorce” – Żurek Babci z Olesna
18.Koło Gospodyń Wiejskich Grądy – Grądzkie Blachorze

Spośród 40 ocenianych produktów Kapituła Konkursowa wybrała 12:

1.Naturalna Woda Mineralna Buskowianka Zdrój
2.Czosnek z Wełcza
3.Szynka z Broniny
4.Żabieckie Gały
5.Kiełbasa z rodu Góry
6.Śliwka Damacha
7.Grądzkie blachorze
8.Strojcowskie zawijoki z ziemniaków
9.Zolipskie pirogi
10.Pierogi z fasolą i boczkiem
11.Nadwiślański ogórek konserwowy z Kanny
12.Kaszanka – szarbianka 

 


Zaproszenie na Festiwal Smaków


Wszystkich miłośników dobrego, tradycyjnego jedzenia zapraszamy na Festiwal Smaków, który odbędzie się 1 kwietnia w Buskim Samorządowym Centrum Kultury w Busku Zdroju. 

Bez__tytu__u.png

 

Bez__tytu__u2.png 

 


 Konkurs na produkt tradycyjny

 Celem konkursu „Festiwal Smaków” jest identyfikacja i promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie: Buskiej Lokalnej Grupy Działania „Słoneczny Lider”, Stowarzyszenia „G5” oraz Lokalnej Grupy Działania „Perły Ponidzia”, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych. Konkurs ma za zadanie wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie doprowadzenie do powstania rynku produktów wysokiej jakości. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych w/w tematem do współpracy, bliższe informacje pod numerami telefonu: 0608496163. Terminy planowanych działań w treści regulaminu, który podajemy w załączeniu  

 Koordynator projektu Małgorzata Donoch

 

Formularz zgłoszeniowy

Regulamin konkursu produktów tradycyjnych w ramach projektu współpracy pt" Festiwal Smaków"