Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl
Get Adobe Flash player

Rezultaty projektu

A oto rezultaty:

1. Wzrost ilości osób zaangażowanych na Szlaku Kulinarnym o 10 nowych jednostek pozyskanych spośród uczestników spotkań promujących projekt „Festiwal Smaków”, spotkań wyjazdowych promujących Szlak Kulinarny, kiermaszy w 4 miejscowościach.

2. Ilość osób w sieci – po 10 osób z każdej LGD.

3. Ilość opinii wydanych przez dziennikarzy i przedstawicieli biur turystycznych po pobycie na naszym Szlaku – 50 opinii.

 

Podczas analizy środowiska lokalnego na dzień złożenia wniosku osoby zaangażowane w tworzenie produktu tradycyjnego to:
Koło Gospodyń Wiejskich z Błońca – Nowej Wsi (Truskawka Buska Faworytka została wyróżniona w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w 2006 roku, natomiast w 2007 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.),
Gospodarstwo Agroturystyczne „Brzoskwiniowy Sad” z Siesławic (Gęsina zajęła I miejsce w kategorii produkty zwierzęce w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” w 2005 roku, a w 2008 roku zajęła II miejsce w kategorii danie i potrawa regionalna),
Zamek Dersław z Buska – Zdroju (Farsze fasolowe: z ziołami, grzybami i marcepanowy na sodko zajęło I miejsce w kategorii produkty mieszane podczas konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” w 2004 roku),
Hotel Mateo w Stopnicy (Kaczka Stopnicka zajęła II miejsce w kategorii produktów i przetworów zwierzęcych w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w 2007 roku. Dodatkowo Śliwka Damacha z Zajazdu „Mateo” jest laureatka narody „Perła 2006” przyznawana na targach Polagra w Poznaniu),
Samorządowe Gimnazjum im. Św. Kingi w Nowym Korczynie (Tarta fasolowa otrzymała II nagrodę w kategorii produktu roślinnego w III edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” w 2003 roku),
P.P.H.U. Fasolex (Fasola Korczyńska w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy otrzymała nagrodę PERŁA 2004 na Targach POLAGRA w Poznaniu a także została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi)
Zespół Pieśni i Tańca Wiśliczanie (Dzianie Wiślickie zajęło I miejsce w kategorii produktów i przetworów roślinnych w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanym w 2007 roku)
Gospodarstwo Agroturystyczne „U Damiana z Pęczelic” (Wino Spod Kapturowej Góry zajęło I miejsce w kategorii napojów w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w 2008 roku)