This page is hosted for free by cba.pl, if you are owner of this page, you can remove this message and gain access to many additional features by upgrading your hosting to PRO or VIP for just 5.83 PLN.
Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl
Get Adobe Flash player

Rezultaty projektu

A oto rezultaty:

1. Wzrost ilości osób zaangażowanych na Szlaku Kulinarnym o 10 nowych jednostek pozyskanych spośród uczestników spotkań promujących projekt „Festiwal Smaków”, spotkań wyjazdowych promujących Szlak Kulinarny, kiermaszy w 4 miejscowościach.

2. Ilość osób w sieci – po 10 osób z każdej LGD.

3. Ilość opinii wydanych przez dziennikarzy i przedstawicieli biur turystycznych po pobycie na naszym Szlaku – 50 opinii.

 

Podczas analizy środowiska lokalnego na dzień złożenia wniosku osoby zaangażowane w tworzenie produktu tradycyjnego to:
Koło Gospodyń Wiejskich z Błońca – Nowej Wsi (Truskawka Buska Faworytka została wyróżniona w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w 2006 roku, natomiast w 2007 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.),
Gospodarstwo Agroturystyczne „Brzoskwiniowy Sad” z Siesławic (Gęsina zajęła I miejsce w kategorii produkty zwierzęce w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” w 2005 roku, a w 2008 roku zajęła II miejsce w kategorii danie i potrawa regionalna),
Zamek Dersław z Buska – Zdroju (Farsze fasolowe: z ziołami, grzybami i marcepanowy na sodko zajęło I miejsce w kategorii produkty mieszane podczas konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” w 2004 roku),
Hotel Mateo w Stopnicy (Kaczka Stopnicka zajęła II miejsce w kategorii produktów i przetworów zwierzęcych w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w 2007 roku. Dodatkowo Śliwka Damacha z Zajazdu „Mateo” jest laureatka narody „Perła 2006” przyznawana na targach Polagra w Poznaniu),
Samorządowe Gimnazjum im. Św. Kingi w Nowym Korczynie (Tarta fasolowa otrzymała II nagrodę w kategorii produktu roślinnego w III edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” w 2003 roku),
P.P.H.U. Fasolex (Fasola Korczyńska w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy otrzymała nagrodę PERŁA 2004 na Targach POLAGRA w Poznaniu a także została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi)
Zespół Pieśni i Tańca Wiśliczanie (Dzianie Wiślickie zajęło I miejsce w kategorii produktów i przetworów roślinnych w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanym w 2007 roku)
Gospodarstwo Agroturystyczne „U Damiana z Pęczelic” (Wino Spod Kapturowej Góry zajęło I miejsce w kategorii napojów w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w 2008 roku)